w

Toppenkurset 29.juni - 5.juli

Unge organister inviteres til et unikt kurs med fokus på samspill. Kurset samler unge musikere fra Norge og Europa til en uke med musikalske eventyr på Vefsn Folkehøyskole «Toppen» i Mosjøen, Nordland.

12.02.201821:29 Johanne Stafsnes

Orgelklassen har plass for inntil seks organister i alderen 13-26 år. Ved stor pågang vil deltakere fra Nord-Norge ha fortrinnsrett.

Det er over hundre deltakere på Toppenkurset. Disse er inndelt i symfoniorkester, ungdoms- og juniororkester, pianoklasse og orgelklasse. Vi søker å utvikle de unge organistenes samspillferdigheter ved å legge til rette for samspill med instrumentalister, kammerensembler eller kammerorkester.

Stor internasjonal deltagelse skaper møter med profesjonelle kunstnere og utvider både det kunstneriske og det menneskelige perspektivet. Gjennom flere år har Engegårdkvartetten vært en del av den svært kompetente lærerstaben. Kunstnerisk leder for Toppenkurset er Trond Wika og mangeårig dirigent er Nicolas Carthy.

Orgelklassen starter opp fredag ettermiddag 29.6.18 - tre dager før Toppensymfonikerne. Kurset avslutter med en kirkekonsert torsdag kveld 5.7.18 - tre dager før Toppensymfonikerne holder sin avsluttende symfoniske festkonsert. Det er mulig å forlenge oppholdet for å få med seg avslutningskonserten mot litt tillegg i prisen.

Lærere for årets orgelklasse er Mila Thoors, Lycksele-Sverige og Lars Notto Birkeland, Oslo-Norge. Øivind Mikalsen er kursvert og instruktør. Les mer på toppenkurset.no

Pris
Egenandelen for å delta er kr 3800 og betales via betalingsportalen på toppenkurset.no. Det kan også gjøres avtale om fakturering. Beløpet dekker opphold, undervisning og mat under hele kurset. Deltakerne blir automatisk medlem i kirkemusikksenter Nord sin orgelklubb. Vi anbefaler våre deltakere å søke støtte hos sitt lokale menighetsråd/kirkelige fellesråd.

Forlenget påmeldingsfrist er 4. mai.

De Unges Orkesterforbund(Unof) jobber for at alle skal kunne spille i orkester. Unof vil ikke at økonomi skal være et hinder for at barn/unge skal kunne spille og utvikle seg musikalsk.

For Norske deltakere:
Unof har fått støtte fra Det norske Kulturdepartement for å tilby subsidierte plasser på sommermusikkskolene. Norske deltakere som ellers ville hatt problemer med å betale, kan få dekket enten hele eller halve deltakeravgiften. Les mere om dette under «Priser for 2018» på Toppenkursets hjemmesider.

Nordiske deltakere utenom Norge kan søke Toppenkurset om stipend for inntil kr 2500 for å delta i orgelklassen.

Stipend solist
En deltaker kan få oppgaven med å spille Marco Enrico Bossi sin orgelkonsert op.100 (versjon 2 i a-moll). Deltakeren får et stipend som dekker reise og hele oppholdet under Toppenkurset. For å komme i betraktning må det dokumenteres nivå på deltakeren. Send inn lydopptak for vurdering. Øivind Mikalsen og Lars Notto Birkeland er jury. Søknaden sendes til post@kin.no

Repertoar:
Ved påmelding må deltakerne velge et av de forhåndsbestemte verkene fra repertoarlisten:

Marco Enrico Bossi Concerto for orgel og orkester, opus 100
Johann Christian Bach Concerto d'organo i B, for strykere og orgel
Johann Christian Bach  Concerto in Es, for strykere og orgel
Johann Christian Bach Concerto in F (Ronco), for strykere og orgel
Otto Olsson Romanse, for fiolin og orgel
Gustav Holst Concertante, for trombone og orgel
A. Mozart Valgfri kirkesonate, for strykere og orgel
Kjell Mørk Karlsen Suite for orgel og spellemannslag

Kom gjerne med andre ønsker om repertoar, men det må meldes i god tid. Ta kontakt om du vil ha tips til annet repertoar. Hvis du trenger å få tilsendt noter bes du å ta kontakt med Øivind Mikalsen: oivind.mikalsen@gmail.com

Orgler til disposisjon under Toppenkurset:
Marcussen & Søn fra 2010 med to manualer og pedal - 29 stemmer.
Hans Adolph Albrechtsen fra 1846 med et manual og pedal - 7 stemmer.
Heicko Lorentz 2014 orgelpositiv med 4 stemmer.
Hugo Mayer Orgelbau 1994 med to manualer og pedal - fire stemmer.
Harmonium
Elektronisk kirkeorgel

Kurset er støttet av UNOF, Toppenkurset, Kirkemusikksenter Nord, Instrumenter i Fokus, Dextra musica, Sør-Hålogaland Bispedømme, Nordland Fylke, Norsk Kulturråd m.fl.